Het grote avontuur rondom ons eerste koophuis

Gepubliceerd op 1 september 2018 00:00


Fleur en Berend tekenen het koopcontract

Op 1 april 2016, nee het was geen grap, tekende we het koopcontract van onze woning en nog diezelfde dag ging de sloophamer door het huis. Het huis stond al ruim twee jaar te koop, er waren tig kijkers geweest en niemand was zo gek om het te kopen. Het is een jaren '70 huis en dat kon je zien ook. Al die jaren was er weinig tot geen onderhoud gepleegd, het huis was in alle opzichten gedateerd en zou volledig gerenoveerd moeten worden. Wij gingen het avontuur aan.

"Het is een jaren '70 huis en dat kon je zien ook."

 

Opzoek naar een koophuis

Toen ik in 2016 opnieuw zwanger raakte van onze derde spruit, groeide we ons huurhuisje uit en waren we opzoek naar een koophuis. Het liefst in Muiden, echter staan daar niet veel huizen te koop en zeker niet in onze prijsklasse. Dit huis viel binnen ons budget en gelukkig konden we een bouwdepot mee financieren. Tevens kom ik uit een hele handige familie, die ons met alle liefde wilden helpen. Mijn vader en broer zijn beide timmerman en mijn neefje is stukadoor. We hebben veel handige vrienden en hebben we er met zijn allen (inclusief hoogzwangere ik) een droompaleis van weten te maken.

Foto's van Funda.nl

De verbouwing

We zijn begonnen met de benedenverdieping en eerste verdieping, deze hebben we helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. Tijdens het slopen kwamen we van alles tegen, van steentrips en voorzetwandjes tot wel 4 verschillende lagen vloer: laminaat, twee lagen tegels, vloerverwarming en daaronder nog eens een parketvloer.  We vielen van de ene in de andere verbazing. Zoals ook de badkamer, die zag er namelijk in eerste instantie prima uit, tot dat we lekkageplekken op het plafond aantroffen en mijn broer opmerkte dat er verschillende tegeltjes los zaten. Daar ging ons budget voor een gietvloer, die zo hoog op ons verlanglijstje stond.

 

"..tot dat we lekkageplekken op het plafond aantroffen en mijn broer opmerkte dat er verschillende tegeltjes los zaten."

Keuzes maken

Tijdens een verbouwing moet je aan van alles denken, zo ook waar de stopcontacten en lichtpunten moeten komen, waar de tv komt te hangen en dergelijke aansluitingen. Het is een hele uitdaging en daarom maakte ik via Floorplanner.com een plattegrond van ons huis, althans van de begane grond om een beetje inzicht krijgen. Via deze site konden wij beginnen met het indelen van de ruimte en schuiven met meubels op schaal. Nadat we het eens waren over de indeling konden we knopen gaan doorhakken. De elektricien kon beginnen met het in-frezen en de loodgieter kon aan de slag met leidingen verleggen.

We kozen voor vloerverwarming als hoofdverwarming, eigenlijk vanwege de gietvloer die door onze neus werd geboord en waardoor we nu laminaat hebben. De binnendeuren en kozijnen zijn vervangen, de muren en het plafond hebben we laten stuken. Het toilet is naar de berging verplaatst en de keuken, badkamer en slaapkamers zijn volledig gerenoveerd. Tevens hebben we afgelopen jaar onze raamkozijnen, de voordeur en al het houtwerk vervangen voor kunststof met HR++ glas, want ja, zoals als ik al schreef was er al die jaren weinig tot aan geen onderhoud gepleegd en dus ook de kozijnen waren rot en voorzien van enkel glas. Als laatst hebben we op de tweede verdieping aan de voor- en achterzijde dakkapellen laten plaatsen en zijn we bezig met het renoveren van de zolder.

 

"Het toilet is naar de berging verplaatst en de keuken, badkamer en slaapkamers zijn volledig gerenoveerd."

Nog lang niet klaar

Zoals je leest hebben we al een heleboel verbouwd, echter staat er nog genoeg op onze to do list. Namelijk:

  • trap naar de eerste en tweede verdieping;
  • een uitbouw;
  • de achtertuin;
  • het balkon; en
  • de berging.

 

Daarover later meer, hoop ik. Desondanks hebben we nu al droompaleis. We kijken elke dag vol trots rond naar het resultaat van ons harde werken. De komende tijd zal ik meer blogs gaan schrijven over het renovatieproces van de verschillende ruimtes in ons huis.


Reactie plaatsen

Reacties

Annemiek Beltman (wonen.met.an)
7 maanden geleden

Hi, wat een super leuk blog! Leuk geschreven en jee wat een verbouwing zeg 🙈.. Het is wel super mooi geworden!! Liefs, An.

Sharon
7 maanden geleden

Hey wat leuk om te lezen en zo herkenbaar! Wij wonen hier nu 3 maanden en zijn er ook nog niet helemaal. Met een eigen huis blijf je dingetjes hebben, verbouwing kost ook altijd meer dan verwacht. Wij hadden ook een lekkage maar dan van de dakkapel. En ook die laatste dingetjes blijven liggen met 3 kids die rondlopen, totaal geen tijd meer voor dan haha! Maar voor nu ziet het er heel mooi uit en bij jullie ook! Mooi sfeertje đŸ‘ŒđŸ» Ook dat trots op je eigen harde werk herken ik, nooit gedacht dat we zoveel zelf konden ❀